3.1.9. Calculul conductelor si distribuitoarelor
In instalatiile frigorifice si circuitele anexe ale acestora, circulatia agentului frigorific, a agentului intermediar si a apei se face prin intermediul conductelor.
Determinarea diametrului conductelor se poate efectua pe baza alegerii vetezei medii admise de curgere pentru segmentul din instalatie calculat, dupa relatia:
unde:
, [kg/s] - debitul masic de agent de lucru care circula prin conducta considerata;
, [kg/m3] - densitatea agentului corespunzatoare traseului de conducta;
, [m/s] - viteza agentului pe traseul considerat.
Pentru acest tip de aparat care, in general, functioneaza in instalatii frigorifice cu freoni de puteri mici si medii, se aleg conducte din cupru, datorita maleabilitatii acestuia si usurintei de prelucrare.
Trebuie remarcat un aspect important si anume: cu relatia (3.43) s-a calculat diametrul interior al conductei, motiv pentru care la valoarea calculata se aduna de doua ori grosimea peretelui tevii, care, pentru tevi rotunde trase din cupru, este de:
- 1mm pentru diametre interioaresi apoi se alege diametrul exterior standardizat cel mai apropiat de valoarea rezultata, conform:
STAS 523-74 "Tevi rotunde, trase din cupru pentru instalatii frigorifice", sau
STAS 9378-74 "Tevi din otel fara sudura pentru instalatii frigorifice"), pentru tevi din otel OLT35R cu dimensiunile prevazute de .
La dimensionarea conductelor pentru freoni se tine seama de necesitatea alegerii unor viteze de curgere suficient de ridicate pentru a permite antrenarea uleiului de catre agentul frigorific, data fiind miscibilitatea accentuata a freonilor cu uleiul.
Se recomanda urmatoarele valori pentru viteze:
- (7…15) m/s pentru conducte de aspiratie;Legaturile conductelor cu aparatele se realizeaza cu fitinguri si racorduri din alama. Imbinarile dintre tevile din cupru si racorduri sau chiar dintre doua tevi se fac prin:
- "lipituri tari" la diametre mai mari de 12 mm, realizate cu aliaje de argint,Diametrul distribuitorului superior se determina analog cu cel al conductelor, cu deosebirea ca se alege o valoare a vitezei de curgere corespunzatoare conductei de refulare care se imparte la numarul de sectii paralele legate la distribuitor (de exemplu: pentru o viteza de refulare , in relatia (3.43) se intoduce valoarea
si densitatea agentului in starea de refulare). Calculul diametrului colectorului inferior respecta aceeasi regula de mai sus, cu deosebirea ca
.