3.1.1. Functionare. Particularitati constructive

Condensatoarele racite cu aer sunt utilizate preponderent in instalatiile de puteri frigorifice mici, dar si in instalatii industriale de puteri mari, amplasate in zone cu surse de apa insuficiente sau atunci cand se doreste economisirea acesteia.

Condensatorul este unul dintre cele mai importante schimbatoare de caldura dintr-o instalatie frigorifica. In acesta are loc transferul termic de la vaporii de agent frigorific supraincalziti, la agentul termic de racire, care in cazul de fata este aerul, care curge fortat peste serpentinele condensatorului. Vaporii de agent frigorific sunt refulati de catre compresor in distribuitorul de vapori de unde sunt dinstribuiti in serpentinele plane nervurate ale condensatorului. In urma transferului termic se produce condensarea agentului frigorific in interiorul tevilor, iar condensul se scurge gravitational acumulandu-se intr-un colector inferior de lichid care uneste toate sectiile la baza inferioara.

Acest aparat se asambleaza din tevi drepte legate prin coturi si poate fi realizat din 2 pana la 8 sectii legate in paralel pe circuitul de agent frigorific si spalate in serie de catre aer. Tevile sunt cel mai adesea confectionate din cupru cu lamele din aluminiu. Contactul lamelei cu teava se poate realiza prin marirea diametrului interior al tevii. Pentru aceasta se poate utiliza un procedeu hidraulic, folosind ulei sub presiune, care determina cresterea diametrului interior al tevii, ceea ce asigura un bun contact intre lamele si teava; sau un procedeu mecanic realizat prin impingerea fortata prin tevi a unei bile sau a unui trunchi de con avand diametrul cu 0,5 mm mai mare decat al tevii.

Viteza aerului in sectiunea ingustata este de (2...5) m/s. Densitatea de flux termic are valoarea qse= 180...350 W/m2. Serpentinele sunt incadrate intr-o rama care constituie canalul de curgere a aerului circulat de ventilator. Fata de sensul de curgere a aerului, tevile din fascicul se pot dispune in coridor sau decalat.