3.5.1. Functionare. Particularitati constructive
Acest tip de aparat face parte din categoria condensatoarelor cu racire mixta, in care apa si aerul sunt utilizati simultan ca agenti de racire. Pelicula de apa care se scurge la exteriorul tevilor, constitue un mediu de trecere a caldurii de condensare de la agentul frigorific (care condenseaza in interiorul tevilor) la aerul care are o circulatie fortata peste fasciculul de tevi si in contracurent cu pelicula de apa. Sectiile aparatului sunt compuse din serpentine plane verticale sau inclinate. Partea de apa care se pierde prin evaporare si prin stropii antrenati de aer, trebuie sa fie completata cu apa proaspata.
|
|
a) Schema aparatului |
b) Diagrama de variatie a temperaturilor in aparat |
Fig.3.22 - Condensator cu evaporare fortata |
In figura 3.22 a) este redata schema aparatului constituit din carcasa 1 cu sectiune patrata sau dreptunghiulara, in care pot fi dispuse doua categorii de serpentine: 2 - pentru desupraincalzire si 3 - cu rol de condensare. Din cuva 7 apa este preluata de pompa 4 care o trimite in distribuitorul 5 (amplasat totdeauna deasupra serpentinei 3) de unde este pulverizata prin duze de stopire peste suprafata de condensare. Pentru a mentine nivelul apei constant, cuva 7 este prevazuta cu un robinet cu plutitor 6, o palnie de prea-plin si o scurgere la canalizare 8. La baza, carcasa condensatorului este prevazuta cu o sita 9, avand ochiuri relativ mari, prin care este aspirat aer de catre ventilatorul 11. Picaturile de apa antrenate de aer sunt retinute de separatorul de picaturi 10. In zona sepentinelor de desupraincalzire are loc evaporarea picaturilor fine de apa care au trecut de separatorul de picaturi. Figura 3.22 b) reda modul de variatie a temperaturilor aerului, apei si agentului frigorific pe inaltimea aparatului.
Condensatoarele cu evaporare fortata se monteaza in aer liber deasupra salii masinilor sau, in cazul amoniacului, daca rezervoarele de agent frigorific sunt amplasate in exteriorul salii de masini, atunci ele se amplaseaza pe platforme speciale, ridicate pe suporti de beton sau metal, deasupra rezervoarelor.
Pentru a asigura o stropire corecta a serpentinelor se procedeaza la curatarea periodica a duzelor, iar pentru evitarea depunerilor din apa pe suprafetele de transfer termic, se recomanda utilizarea statiilor de dedurizare a apei si a filtrelor sau a bazinelor de decantare pentru apa cu impuritati.
Daca depunerile calcaroase depasesc 5 mm grosime, dupa golirea aparatului de agent, se procedeaza la curatarea suprafetelor prin mijloace mecanice (ciocanirea tevilor la exterior cu ciocane de lemn si utilizarea periilor de sarma sau a frezelor pentru interiorul tevilor), sau chimice (recircularea unor solutii de 6…8% acid formic sau 5…10% acid clorhidric, urmata de o buna spalare).