3.5.2. Stabilirea regimului de temperaturi

Se considera cunoscute: debitul agentului frigorific (), temperatura de condensare (tk) care se considera constanta pe toata durata procesului, puterea de condensare (), starea aerului la intrare in condensator ( temperatura tL1 si umiditarea relativa ) si temperatura apei proaspete de completare (twp).

Dupa cum este prezentat in figura 3.23, la trecerea sa prin aparat, aerul sufera o incalzire de la tL1 la tL2 si o umidificare de la la .

Fig.3.23. Procesul de incalzire si umidificare a aerului

Pentru starea initiala a aerului se poate determina, din diagrama Mollier a aerului umed, entalpia specifica in punctul "1" (iL1), iar punctul de intersectie dintre dreapta (iL1) si curba de umiditate relativa reprezinta starea de saturatie adiabatica, iar acesteia ii corespunde temperatura termometrului umed tu.

Pentru acest tip de aparat se apreciaza temperatura medie a apei la trecerea sa peste serpentine, cu relatia aproximativa:

     (3.185)

Acesta temperatura corespunde punctului "W" din diagrama (i-x), aflat la intersectia dintre directia transformarii 1-2 a aerului umed si umiditatea relativa , avand entalpia specifica (iw) a carei valoare se citeste din diagrama.

Pentru caracterizarea starii finale a aerului se determina entalpia specifica a acestei stari:

     (3.186)

unde este coeficient de corectie ce tine cont de forma exterioara a tevilor, astfel:

Punctul "2" este rezultatul intersectiei segmentului (1W) cu dreapta (iL2) si ii corespunde temperatura tL2 . Considerand ca temperatura medie a aerului prin aparat este media aritmetica dintre temperatura de intrare si cea de iesire, se identifica pe diagrama (i-x) punctul "M" corespunzator acestei valori, respectiv entalpia ():

     (3.187)