Pentru agentul termic secundar (apa)
Se adopta viteza aproximativa de curgere a apei in functie de agentul frigorific utilizat in instalatie, intre limitele:
- pentru amoniac
- pentru freoni (tevi nervurate)
De asemenea, se adopta teava prin care curge apa, in functie de natura agentului frigorific, cu valorile standardizate pentru diametrele si grosimea peretelui tevii, dupa cum este explicat in paragraful 3.1.9. Se recomanda valori
pentru tevi din cupru in cazul freonilor, iar in cazul amoniacului, tevi din otel cu urmatoale dimensiuni
sau
pentru condensatoarele mari.
Valorile adoptate se introduc in ecuatia continuitatii, rezultand numarul de tevi cuprinse intr-o trecere a apei:
(3.145)
Se alege numar intreg.
Pentru obtinerea intregii suprafete active de transfer de caldura, sunt necesare "z2" treceri, numarul total de tevi fiind:
(3.146)
Realizarea numarului necesar de treceri pe partea agentului de racire, se asigura prin dispunerea unor sicane in capacele sau camerele de distributie ale schimbatoarelor. Se alege numarul necesar de treceri, in functie de constructia dorita, tinand cont de faptul ca: la un numar par de treceri, racordurile de intrare si iesire ale agentului de racire care circula prin tevi se gasesc pe acelasi capac sau camera de distributie, iar la un numar impar de treceri, racordurile sunt dispuse pe capace , respectiv camere de distributie opuse.
Cunoscand numarul total de tevi, se calculeaza valoarea reala a vitezei de curgere a apei:
(3.147)
Se stabileste regimul de curgere al apei cu ajutorul criteriului Reynolds, relatia (3.113). In general se asigura un regim turbulent de curgere, in scopul intensificarii transferului de caldura intre cei doi agenti de lucru.