3.2.5. Stabilirea regimului de curgere
Racitoarele de aer sunt constituite din baterii de vaporizare montate in interiorul unei carcase si ventilatoare pentru circulatia fortata a aerului peste fasciculele de tevi. In interiorul tevilor circula agentul frigorific aflat in fierbere, iar la exterior circula aerul antrenat de ventilatoare.
Pentru stabilirea regimului de curgere este necesara cunoasterea materialelor de constructie (pentru tevi si nervuri), a dimensiunilor constructive si modul de asezare a tevilor in fascicul, motiv pentru care se adopta urmatoarele:
- teava: material ( ), diametrul exterior (de) si gosimea peretelui tevii (
) standardizate;
- nervuri: material ( ), grosimea lamelei (
) in milimetri, pasul dintre doua lamele consecutive (u) in milimetri;
- asezarea tevilor in fascicul se poate realiza in coridor sau decalat (conform 3.1.5).
Se alege o valoare a vitezei de curgere a aerului , asupra careia se va reveni prin calcul in paragraful 3.2.6.
Se alege o anumita configuratie a tevilor in fascicul. Pentru cazul particular al acestui model de calcul, se considera asezarea decalata (in sah) a tevilor in fascicul.
Viteza agentului frigorific prin tevi depinde de numarul de sectii (Z) montate in paralel, care sunt legate la distribuitor si se determina din relatia debitului masic (in cazul in care se alege numarul de sectii):
(3.74)
In continuare se verifica valoarea produsului - denumit viteza masica de miscare a agentului termic in teava, astfel incat acesta sa aiba valoarea recomandata pentru agentul termic utilizat.
In cazul in care nu se alege numarul de sectii, se citeste din tabele valoarea recomandata a vitezei masice pentru agentului frigorific utilizat, rezultand viteza de deplasare a acestuia prin tevile vaporizatorului
.