Procesul teoretic de racire uscata a aerului umed cu tSr<tr este redat in figura 3.7.
|
Fig. 3.7. Procesul teoretic de racire uscata a aerului umed |
S-a notat cu tp temperatura medie pe suprafata de schimb de caldura (pe partea aerului umed) si cu tr temperatura punctului de roua pentru aerul umed. Temperatura tr se determina din diagrama (i-x), la intersectia dintre verticala coborata din starea initiala 1 si curba de saturatie . In functie de relatia dintre cele doua temperaturi (tr, tp), pot sa apara doua situatii de racire a aerului umed, intalnite frecvent in spatiile destinate pastrarii produselor alimentare:
a) tp > tr , racirea se produce la x =ct., iar umiditatea relativa creste ;
b) tp < tr , se produce racirea si uscarea aerului (x2 < x1) deoarece o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafata de racire. Racirea se produce pana in starea 2 (tL2 > tp) cu micsorarea continutului de umiditate. Aceasta solutie tehnologica se poate utiliza in practica pentru uscarea aerului necesar diverselor aplicatii.
In spatiile frigorifice se pot intalni doua situatii:
b.1) 00C < tp < tr, caz in care pe suprafata de racire se depune umiditatea din aer sub forma lichida (condens);
b.2) tp < 00C , caz in care pe suprafata de racire se formeaza zapada, care trebuie indepartata periodic.
Cele doua situatii se pot identifica dupa efectuarea urmatoarei analize a parametrilor aerului racit:
- la temperaturile tL1, tL2 se determina din tabele sau din diagrama Mollier pentru aerul umed, parametrii ;
- se determina aceiasi parametri pentru tp = tL2 - (0...10)0C si se intocmeste un tabel asemanator celui descris in continuare, cu ajutorul caruia se determina - temperatura limita inferioara de racire a suprafetei de schimb de caldura de partea aerului (tpmin), care va corespunde celei mai mici valori a raportului de termoumiditate determinat cu relatia:
(3.72)
Tab.3.4. Calculul raportului de termoumiditate
tp , [0C] |
tp = tL2 |
tp = tL2 -10C |
tp = tL2 -20C |
… |
tp = tL2 -100C |
iL2 , [kJ/kg] |
|||||
xL2 , [kg/kg] |
|||||
|