3.3.2. Calculul instalatiei frigorifice
Este necesar sa se efectueze calculul termic al instalatiei frigorifice pentru a determina atat presiunile si temperaturile la care este supus aparatul, cat si sarcina termica a subracitorului.
Temperatura de vaporizare se determina pe baza temperaturii mediului racit, astfel:
unde:
=(7…15)0C - diferenta medie de temperatura din vaporizator;
Temperatura de condensare este determinata de temperatura agentului de racire:
unde:
- temperatura medie a agentului de racire;
- incalzirea apei in condensator
- diferenta medie de temperatura din condensator =
Din tabele sau diagrame corespunzatoare agentului frigorific utilizat, pentru (t0) si (tk) se citesc valorile presiunilor de vaporizare (p0), respectiv de condensare (pk), cu ajutorul carora se determina raportul de comprimare . Valoarea acestui raport va indica daca se alege instalatie frigorifica cu una sau doua trepte de comprimare, dupa care se alege tipul de instalatie compatibila cu datele de proiectare. Se efectueaza calculul termic al instalatiei frigorifice din care rezulta debitul masic de agent frigorific*
si sarcina termica a subracitorului
in [W].
*
NOTA: Se adopta urmatoarea conventie de notare: se considera agent primar fluidul mai cald si toti parametrii sai vor purta indicele "1", iar fluidul mai rece se considera agent secundar si toti parametrii acestuia vor purta indicele "2".
|
|
a) Instalatie frigorifica intr-o treapta de comprimare |
b) Instalatie frigorifica in doua trepte de comprimare |
Fig. 3.9. Pozitia subracitorului in instalatia frigorifica |