Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|
Verificarea izolatiei la condensarea umiditatii pe fata calda a peretelui
Grosimea stratului de material izolator termic trebuie sa fie suficienta pentru ca in timpul exploatarii spatiilor frigorifice, pe fata calda a peretilor (fata exterioara) sa nu condenseze vaporii de umiditate din aer. Acest fenomen s-ar putea produce in cazul in care temperatura fetei calde a peretelui ar scadea sub temperatura punctului de roua pentru aerul din exteriorul spatiului frigorific.
In regim stationar, densitatea de flux termic q[W/m2] transmisa prin peretele izolat al spatiului frigorific este egala cu densitatea de flux termic transmisa prin convectie de la aerul exterior la fata calda a peretelui:
Condensarea umiditatii din aerul exterior este evitata daca te' este mai mare decat temperatura punctului de roua a aerului exterior tr, adica (te'> tr).
De fapt, pentru ca izolatia sa elimine pericolul condensarii umiditatii pe fata calda a peretelui, coeficientul global real, de transfer termic kr, trebuie sa satisfaca relatia:
Aceasta relatie se poate corecta, pentru a se tine seama de caracterul nestationar al regimului termic si de inertia termica a peretelui:
Daca relatia anterioara nu se verifica, inseamna ca pe fata calda a peretelui izolat termic al spatiului frigorific este posibila condensarea umiditatii din aer. Pentru evitarea acestui fenomen se va micsora coeficientul global real, de transfer termic prin marirea grosimii stratului de izolatie termica, fata de valoarea care a fost calculata, indiferent de metoda utilizata.
Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|