Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Introducere. Programul de calcul

In functionarea reala a instalatiilor frigorifice, conditiile de lucru sunt diferite de cele ideale si teoretice, studiate cu ocazia definirii ciclurilor frigorifice fundamentale. Cateva dintre conditiile reale de functionare a instalatiilor frigorifice, care influenteaza parametrii de performanta ai ciclurilor frigorifice si care vor fi analizate in continuare, sunt:

- prezenta subracirii in condensator, respectiv a supraincalzirii in vaporizator;
- aparitia patrunderilor de caldura pe conductele de aspiratie neizolate corespunzator;
- existenta pierderilor de presiune; existenta schimbului intern de caldura intre lichid si vapori, in instalatiile cu freoni;
- comprimarea vaporilor in conditii neadiabatice;
- racirea compresorului;
- existenta coeficientului de debit al compresorului, avand o valoare subunitara;
- alte elemente...

O parte din influentele pe care le prezinta aceste conditii reale asupra performantelor ciclurilor frigorifice si asupra modului in care se efectueaza calculul ciclurilor reale, au fost studiate si in alte cursuri, dar altele vor fi abordate detaliat in acest capitol.

Pentru realizarea calculelor termice ale ciclurilor frigorifice reale, se va utiliza produsul informatic CoolPack, realizat la Universitatea Tehnica din Danemarca, program disponibil gratuit pe internet, impreuna cu documentatia in limba engleza, la adresa: www.et.dtu.dk/CoolPack.

In principiu, exemplele care vor fi prezentate in continuare, se refera la un ciclu intr-o treapta de comprimare, dar interfetele pentru introducerea datelor care sa tina seama de conditiile reale de lucru sunt identice pentru toate ciclurile.

In continuare sunt prezentate schema de principiu a instalatiei care realizeaza acest ciclu si reprezentarea proceselor in diagrama lgp-h.


Schema de principiu a instalatiei
intr-o trapta de comprimare cu vaporizare uscata

Reprezentarea proceselor de lucru in diagrama lgp-h

Programul CoolPack are sase module, asa cum se observa in meniul principal, la lansarea in executie a programului:

- Refrigeration Utilities: - programe pentru calcule privid agentii frigorifici;
- Cycle analysis - Analiza ciclurilor;
- Design - Proiectare;
- Evaluation - Evaluare;
- Auxiliary - Auxiliar;
- Dynamic - Dinamica.


Meniul principal al programului CoolPack

Asa cum se observa in imaginea care prezinta meniul principal al programului, patru din cele sase module de calcul ale programului, fac parte din pachetul denumit generic "Cool Tools" ceea ce se poate traduce prin "Instrumente pentru tehnica frigului".

Calculul instalatiilor frigorifice in conditii reale de functionare, se poate efectua in cadrul modulului "Cycle analysis". La alegerea acestei optiuni, se activeaza fereastra din imagine, care permite alegerea unuia din cele noua cicluri disponibile, pentru efectuarea de analize specifice:


Fereastra principala a optiunii "Cycle analysis"

La alegerea primului ciclu se va activa un modul de calcul si analiza a ciclului respectiv, realizat cu ajutorul programului "Engineering Equation Solver", al companiei americane Fchart, despre care se pot obtine informatii prin internet, la adresa www.fchart.com.

Fereastra principala a programului pentru calculul ciclului intr-o trapta, cu vaporizare uscata, contine in partea dreapta reprezentarea proceselor de lucru in diagrama lgp-h si in partea stanga un set de butoane care permit selectarea optiunii dorite:


Fereastra principala de calcul a programului
"One stage cycle - Dry expansion evaporators"

Pentru oricare dintre ciclurile disponibile, daca se doreste afisarea schemei instalatiei, se vor alege succesiv optiunile "Help", apoi "Help for Dry expansion evaporators" si in final "Description of the model and refrigeration cycle", adica "Descrierea modelului si a ciclului frigorific".

Schema selectiilor pentru afisarea schemei instalatiei

Interfata pentru introducerea datelor si efectuarea principalelor calcule termice ale ciclurilor frigorifice (pentru toate ciclurile structura interfetelor este aceeasi), se activeaza la alegerea optiunii "Cycle Spec.", adica "Specificatii privind ciclul".


Interfata pentru introducerea datelor si afisarea rezultatelor

Dupa introducerea datelor, efectuarea calculelor este comandata prin selectarea optiunii "CALC", in partea de jos a ecranului.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.