Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Q2 - necesarul de frig tehnologic, pentru refrigerarea sau congelarea produselor se calculeaza cu relatia:

unde:
- m [kg/24h] este cantitatea de produse prelucrate prin frig;
- hi, hf [kJ/kg] sunt entalpiile specifice ale produsului in starea initiala si finala, recomandate de literatura de specialitate;
- Dm este pierderea in greutate a produselor daorita deshidratarii, recomandata de literatura de specialitate;
- Qrc este cantitatea de caldura degajata prin reactii biochimice de catre produse, fiind utilizata si denumirea de caldura de respiratie. Valoarea acestei calduri este de asemenea recomandata de literatura de specialitate pentru fiecare tip de produs in parte. Este o marime specifica produselor vii (legume si fructe) refrigerate.

La refrigerarea si congelarea carnii in carcase sau semicarcase, imediat dupa sacrificare, temperatura initiala a acestor produse este de ti=35…38°C.

La procesele de refrigerare, temperatura finala a produselor este de tf=0…4°C.

La procesele de congelare, temperatura finala a produselor este de tf=-18…-25°C.

Componenta Q2 a necesarului de frig include daca este cazul si caldura necesara racirii ambalajelor.

Deoarece regimul de racire este nestationar, Q2 se va majora prin inmultirea cu un coeficient de neuniformitate a sarcinii C=1,8.

Pentru depozitele de refrigerare si de congelare, destinate produselor care nu degaja caldura de respiratie, Q2=0 kJ/24h.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.