Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|
Procedeul Grasso
Acest procedeu utilizeaza tot racirea directa, iar la decongelare se utilizeaza tot vapori calzi refulati de compresor.
Particularitatea fata de procedeul Wilbushewich consta in lipsa formelor, care sunt inlocuite de un bazin, asa cum se observa in figura.
![]() Bazinul pentru formarea ghetii prin procedeul Grasso 1-bazin izolat termic; 2,4-conducte coaxiale; 3-alimentare cu agent frigorific lichid; 5-perete despartitor; 6-cutie; 7-evacuarea vaporilor de agent frigorific |
Blocul de gheata se formeaza in jurul conductelor 2 si 4.
Alimentarea cu agent frigorific lichid, se realizeaza prin racordul 3, iar vaporii formati in urma preluarii de caldura de la apa, respectiv gheata, sunt aspirati de compresor prin racordul 7.
Alimentarea bazinului cu apa de la retea se realizeaza prin intermediul unui ventil cu plutitor, in vederea mentinerii constante a nivelului apei.
Frontul de gheata se deplaseaza radial dinspre tevi spre marginea bazinului. Dupa unirea cochiliilor de gheata din jurul ghetilor, congelarea apei continua pana la formarea unui bloc de gheata cu marginile ondulate.
Durata de formare a unui bloc de gheata de 25 kg este de 2,5…3 h, deci mai mare decat prin procedeul Wilbuschewich.
Decongelarea cu vapori calzi este comandata si controlata printr-un ceas ceas programator. Dupa decongelare, blocurile se desprind si se ridica la suprafata. Un dispozitiv simplu impinge blocurile la marginea bazinului printre sarmele paralele montate la suprafata apei, care formeaza culoare de ghidare. De la marginea bazinului, blocurile de gheata sunt descarcate pe o banda transportoara care le duce in depozitul de gheata.
Avantajele fata de procedeul Wilbuschewich sunt urmatoarele:
- Lipsesc unele aparate cum sunt umplutorul, calea de rulare, caruciorul pentru colectarea si transportul blocurilor;Avantajele fata de fabricarea ghetii prun racire indirecta in bazine cu saramura sunt urmatoarele:
- Costul de productie a ghetii este cu cca. 30% mai redus;Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|