Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|
Calculul necesarului de frig pentru un depozit frigorific
Se considera un depozit frigorific avand amplasamentul si dimensiunile reprezentate in imagine. Parametrii aerului exterior, pe timp de vara sunt considerati: temperatura te=32°C si umiditatea relativa j e=40%.
|
Parametrii aerului interior, pentru camerele depozitului sunt:
Tipul spatiului |
Temperatura si umiditatea relativa |
Camere produse refrigerate I si II |
ti=+2°C; j i=85% |
Depozit produse congelate |
ti=-20°C; j i=90% |
Tunel de congelare |
ti=-25°C; j i=95% |
Structura de rezistenta a depozitului este realizata din BCA si are grosimea de 20cm. Fundatia depozitului este realizata dintr-un strat de beton armat de 25cm, iar podeaua dintr-un strat de 20cm de BCA. Tavanul este realizat dintr-un strat de beton armat cu grosimea de 15cm.
Sub podeaua depozitului frigorific este prevazut un sistem de incalzire cu aer cald, care mentine temperatura bazei fundatiei la 15°C.
Deasupra depozitului este amplasata o copertina pentru acoperire in vederea protejarii de radiatia solara.
Produsele care trebuie pastrate in spatiile frigorifice ale depozitului sunt:
Tipul spatiului |
Tipul produsului |
Camera produse refrigerate I |
Portocale |
Camera produse refrigerate II |
Produse lactate |
Depozit produse congelate |
Carne de porc sau carne de vita |
Tunel de congelare |
Carne de porc sau carne de vita |
- Sa se calculeze prin metoda adoptarii coeficientului global de transfer termic, grosimea necesara a izolatiilor din polistiren expandat, pentru fiecare perete, precum si coeficientul global de transfer termic kr ce va fi asigurat de fiecare perete, podea si tavan, dupa adoptarea unor grosimi de izolatii realizate practic.
- Sa se calculeze cantitatile de produse care pot fi depozitate sau prelucrate prin frig.
- Sa se determine pentru fiecare spatiu frigorific si pentru intregul antrepozit necesarul de frig prin metodele clasice de calcul si prin utilizarea programului CoolPack. Se vor calcula urmatoarele componente ale necesarului de frig:
- patrunderile de caldura prin pereti
- necesarul de frig tehnologic
- necesarul de frig pentru ventilare
- necesarul de frig pentru exploatare
- Sa se efectueze o analiza comparativa intre rezultatele obtinute prin metode clasice si cu ajutorul programului CoolPack.
- Sa se studieze cu ajutorul programului CoolPack, influenta pe care o prezinta asupra necesarului de frig (pe spatii frigorifice si pe ansamblu), influenta temperaturii exterioare, in intervalul +20…+40°C, influenta temperaturilor interioare, precum si influenta cantitatii de produse din fiecare spatiu.
Conductibilitatea termica pentru materialele utilizate in cadrul depozitului are valorile:
- Pentru BCA: l =0,35 W/mK
- Pentru polistiren: l =0,04 W/mK
- Pentru betonul armat: l =0,4 W/mK
Bibliografie:
- Porneala S., Porneala D., Dinache P. - Tehnica frigului si climatizarii in industria alimentara. Teorie si aplicatii numerice. Editura Fundatiei Universitare "Dunarea de Jos", Galati, 2000
- Porneala S., Balan M. - Utilizarea frigului artificial. www.termo.utcluj.ro/ufa
Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|