3.2.2. Stabilirea regimului de temperaturi

In functie de procesul tehnologic pe care il deserveste instalatia frigorifica (nivelul de frig care trebuie realizat), de cantitatea si tipul produselor ce urmeaza a fi racite, se stabileste metoda de racire, temperatura medie tLm a aerului din camera frigorifica (mediul racit) si nivelul umiditatii relative a acestuia:

     (3.68)

Temperatura de vaporizare t0 este determinata de temperatura mediului racit:

     (3.69)

unde:

depinde de durata procesului de congelare si proprietatile agentului frigorifc utilizat in instalatie.

Diferite consideratii si constrangeri tehnologice pe care trebuie sa le satisfaca instalatia, permit calculul necesarului de frig , stabilirea parametrilor interni de functionare ai instalatiei frigorifice si apoi calculul efectiv al acesteia.

In cazul analizat fluidul cald este aerul (mediul racit) pentru care se va utiliza indicele "L", iar fluidul rece este agentul frigorific, pentru care se va utiliza indicele "0".

Se admite o variatie a temperaturii aerului racit din camera frigorifica: , in functie de care se stabilesc valorile temperaturii aerului:

- la intrare:

,     3.70)

- la iesire:

.     (3.71)

Racirea aerului la curgerea acestuia peste o suprafata avand temperatura scazuta, poarta si denumirea de racire uscata