Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|
Umiditatea, daca este prezenta in circuitul frigorific este extrem de nefasta pentru buna functionare a instalatiei si poate sa produca suplimentar alte tipuri de contaminari prin rugina, oxizi, descompunerea agentului frigorific, sau depuneri de noroi in ulei. Toate aceste elemente sunt generatoarele unor defectiuni, care se pot produce in timp foarte scurt, datorita supraincalzirii compresorului, interactiunilor cu materialele de antifrictiune, etc. In plus, gheata care se formeaza in detentor, mai ales la sistemele cu R12, diminueaza sau obtureaza complet debitul de agent frigorific.
Prezenta umiditatii in circuitul frigorific poate sa fie detectata prin montarea unui indicator de curgere adecvat. Acesta trebuie lasat sa functioneze un timp suficient de indelungat pentru a ajunge in regim de lucru stationar si pentru a vira intr-o culoare stabila. Indicatorul de curgere trebuie montat in amonte de detentor si de filtrul deshidrator.
Daca instalatia este corect realizata, deshidratata si uscata, in mod normal nu pot sa existe probleme cu umiditatea.
Daca exista neetanseitati, de exemplu intr-un vaporizator multitubular, lipsa agentului frigorific va fi in mod normal semnalata inainte ca umiditatea sa ridice probleme.
Cauzele prezentei umiditatii in circuitul frigorific sunt constituite in principal de:
- Prezenta aerului umed in conducte, in timpul montajului;Atunci cand se schimba uleiul trebuie respectata strict tehnologia de golire si umplere cu ulei.
Pentru deshidratarea corecta a unui circuit frigorific se va realiza o tripla vidare, pana la presiunea absoluta de 1mmHg. Intre cele trei operatii de vidare, circuitul este readus sub presiune prin umplere cu azot uscat sau agent frigorific.
Pentru ca deshidratarea sa fie eficienta, vidarile nu trebuie realizate partial. De exemplu la o presiune absoluta de 50mmHg, apa fierbe la 38°C, si nu este eficient sa se aduca la aceasta temperatura toata instalatia frigorifica.
Singura solutie pentru realizarea unei deshidratari corecte este realizarea vidarii pana la presiunea absoluta de 1mmHg, ceea este realizabil cu majoritatea pompelor de vid, de buna calitate.
Durata deshidratarii este de asemenea foarte importanta. Trebuie sa treaca suficient timp pentru ca apa sa se poata evapora la temperatura ambianta, prin absorbtia caldurii latente de vaporizare, care este sufient de mare, pentru ca fenomenul sa nu se produca simultan.
Dimensiunea pompei de vid trebuie sa fie in concordanta cu volumul intern al circuitului frigorific. Astfel, o pompa prea puternica, daca este conectata la un circuit de dimensiuni mici este posibil sa realizeze o vidare suficient de rapida incat apa sa se transforme in gheata si sa nu mai poata fi evacuata.
Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|