Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Migrarea agentului frigorific este datorata condensarii acestuia in partile cele mai reci ale echipamentului frigorific. Agentul frigorific migreaza in stare de vapori, in perioadele in care instalatia nu functioneaza, spre zona cea mai rece, caracterizata prin cea mai scazuta presiune si se acumuleaza in acea zona prin condensare.

Uzual aceasta condensare se produce la nivelul vaporizatorului sau compresorului, daca acesta se gaseste la o temperatura scazuta, de exemplu in mediul exterior pe timp de iarna. Daca fenomenul se produce in condensator, nu ridica nici un fel de probleme, deoarece acesta este rolul functional al condensatorului. In instalatiile mai comlexe, este posibil sa apara probleme de migrare a agentului frigorific si in alte schimbatoare de caldura.

Problema migrarii agentului frigorific este acuta in racitoarele de apa cu doua vaporizatoare si doua compresoare. In aceste sisteme apa glaciala circula prin ambele vaporizatoare si atunci cand functioneaza un singur compresor. In acest caz diferenta de temperatura si presiune este foarte mare intre condensator si vaporizatorul care nu functioneaza, fiind favorizata migrarea. Problema este cu atat mai acuta cu cat acest regim de functionare poate sa se mentina chiar cateva saptamani in perioadele mai racoroase ale anului, ceea ce favorizeaza mari acumulari de lichid in vaporizatorul inactiv.

Migrarea se poate produce prin scaparile ventilelor montate pe circuit, sau prin supapele compresorului, care nu sunt niciodata perfect etanse.

La pornirea compresorului dupa o lunga perioada de stationare in conditiile prezentate, agentul frigorific lichid in exces in vaporizator poate sa fie aspirat de compresor, ceea ce provoaca lovituri hidraulice si diluarea uleiului de ungere din carter.

Cea mai eficienta solutie pentru evitarea unor asemenea situatii o reprezinta montarea unui releu de temporizare, in paralel cu contactorul 1M al sistemului de automatizare "pump down" si cu releul de protectie impotriva realizarii ciclurilor scurte CR1. Acest sistem de automatizare auxiliar, asigura porniri ale compresorului la intervale regulate, de regula la 30 de minute. Cand contactul releului se inchide, daca sunt inchise si contactele presostatului de joasa presiune, ceea ce inseamna ca exista agent frigorific in vaporizator, atunci compresorul porneste si va efectua un ciclu "pump down".


Montarea releului de temporizare pentru pornirea compresorului
la intervale regulate

Acest sistem evita acumularea agentului frigorific in zonele din instalatie aflate la presiune scazuta si implicit impiedica loviturile hidraulice la repornirea automatizata a comporesorului.

Este bine de retinut ca rezistenta electrica din carter, nu poate sa impiedice migrarea agentului frigorific spre vaporizator.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.